- Een aantal Europese beurzen, waaronder de Amsterdamse AEX-index, heeft deze week de recordstanden aangescherpt.
- Welke sectoren en aandelen nemen daarbij het voortouw?
- Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken de belangrijkste trends op de Europese markten.
ANALYSE – Het was deze week goed toeven op de meeste Europese beurzen. Hoewel het economisch gezien niet geweldig gaat in Europa, anticiperen beleggers erop dat de Europese Centrale Bank (ECB) snel zal overgaan tot het verlagen van de beleidsrente.
De consensus onder economen is dat de ECB in juni een renteverlaging doorvoert, wat moet helpen om de bleke economische groeiverwachtingen wat meer kleur te geven.
Een andere factor die beurzen ondersteunt, is dat het seizoen van de eerstekwartaalcijfers van bedrijven in Europa per saldo meevalt, hoewel er grote onderlinge verschillen zijn. Daarbij worden bedrijven die met tegenvallende cijfers komen wel harder afgestraft vergeleken met de koerswinsten die bedrijven met meevallende cijfers boeken.
Per saldo is het wel zo dat diverse Europese aandelenindices, waaronder de AEX, de Duitse DAX 30-index en de Britse FTSE 100-index recordstanden hebben aangescherpt. Ook in Zuid-Europese landen zoals Italië en Spanje doen beurzen het dit jaar prima, maar daar is men nog ver van oude recordstanden verwijderd.
Nederlandse beleggers met een zogenoemde ‘home bias' hebben weinig te klagen. De AEX is dit jaar een van de smaakmakers binnen Europa met een koerswinst van bijna 16 procent. In de AEX is de technologiesector goed vertegenwoordigd, met onder meer chipfabrikant ASML als belangrijke aanjager, en dat helpt natuurlijk aardig. Maar ook zwaargewichten zoals Shell en Unilever dragen hun steentje bij.
Stoxx 600 zet nieuwe records neer
Voor het brede plaatje op de Europese beurzen kijken we eerst naar een langetermijngrafiek van de Stoxx 600-index. In de grafiek hieronder zie je de ontwikkeling sinds het jaar 2000. Daar is te zien dat in 2020 de oude records van begin deze eeuw voor het eerst sneuvelden.
In eerste instantie leek het echter mis te gaan door een zogenoemde bull trap bij de uitbraak van de coronapandemie begin 2020. Daarna zette de ECB echter de geldsluizen open en werden de rentes (zelfs) negatief. Dit beperkte de verliezen en zorgde voor een ommekeer. Vervolgens katapulteerde de Stoxx 600-index zich gedurende 2021 naar nieuwe records.
In 2022 sloeg het sentiment weer om door de exploderende inflatie en de daaropvolgende renteverhogingen van de ECB. Aan het einde van dat jaar gaf de centrale bank echter impliciet aan dat het wel min of meer klaar was met de renteverhogingen en kon de weg omhoog worden voortgezet.
Daarmee werd de benodigde pull back gerealiseerd en was het vanaf 2023 een kwestie van doorzetten, mede dankzij de rugwind van de AI-hype die mede voor chipfondsen gunstig heeft uitgepakt.
Welke sectoren trekken de kar in Europa?
Hieronder zoomen we in op de verschillen tussen de negentien subsectoren van de Stoxx 600-index in 2024. De dikke zwarte lijn toont daarbij de Stoxx 600 zelf, die dit jaar grofweg 9 procent is gestegen.
De beste presterende sectoren staan bovenin de grafiek en de zwakkere sectoren onderin. De sterkste sectoren vanaf de start van dit jaar zijn technologie, banken, media en industrie.
De reden dat technologie erbij zit, heeft uiteraard met de AI-hype te maken en onder meer de chipfondsen die daarvan profiteren. Banken hebben onder meer het voordeel van hogere rentebaten.
In de sector industrie zijn ook defensiebedrijven vertegenwoordigd die, gelet op de oorlog in Oekraïne en andere geopolitieke spanningen, meer orders kunnen verwachten. In de sector media zitten onder meer de uitgevers zoals Wolters Kluwer, maar ook Publicis Group, die de kar trekken.
Bij de zwak presterende sectoren zitten nutsbedrijven en basisgrondstoffen. Nutsbedriiven zijn vaak relatief zwaar gefinancierd met leningen en hebben dus last van de hogere rentes. In de sector basisgrondstoffen zit ook de chemietak die het aardig zwaar heeft. Denk hierbij aan bedrijven zoals AkzoNobel en Bayer.
Hieronder laten we dezelfde grafiek nog een keer zien, maar dan over de afgelopen 30 dagen. Dit is de periode van het kwartaalcijferseizoen en daarbij is sprake van een verandering van de dynamiek.
Zo zie je bijvoorbeeld dat je vanaf begin 2024 weinig te zoeken had in de sector nutsbedrijven, maar dat de prestaties van deze sector in de afgelopen 30 dagen zijn verbeterd door sterke bedrijfscijfers en de verwachting dat rentes gaan dalen. Ook vastgoed profiteerde daarvan, terwijl banken het goed blijven doen na overwegend sterke bedrijfscijfers.
Autofabrikanten en toeleveranciers kwamen daarentegen met overwegend slechte kwartaalcijfers en konden dus niet profiteren van het positieve sentiment op de beurs.
Het blijft belangrijk om deze onderliggende trends van de brede index te in de gaten te houden en te analyseren. Je wilt er op tijd bij zijn indien iets positief draait, maar vooral ook als het de verkeerde kant opgaat. Want het is bijzonder zuur als je in een opwaartse markt de verkeerde sectoren of aandelen bezit.
Aangezien de trend op indexniveau opwaarts is in Europa, wordt het de komende tijd interessant om winnaars te selecteren en te volgen.
Koersen we af op een zeepbel of zitten we er al in?
Door de sterke stijging van beurzen dit jaar krijgen we veel vragen over de houdbaarheid van de beursrally. Immers, ondanks de mooie tijden voor aandelenbeleggers, speelt er onderliggend nogal wat in de economie en op geopolitiek vlak.
Dit roept de vraag op of we in een zeepbel zitten die op knappen staat. Komende donderdag zullen wij hier tijdens een exclusief event van Business Insider met andere beleggingsspecialisten op ingaan. We zitten al volgeboekt, maar na afloop zullen diverse bevindingen worden gedeeld met de lezers van Business Insider.
Voor komende week kijken we uit naar de ontwikkelingen van de inflatie in de VS en of de vraag of het opwaartse momentum op de beurs behouden blijft.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.